Kurv - 0 Vare

Din indkøbskurv er tom.

Betalingskort
Hvad er SAR?
Sammenlign produkter

Der er ingen varer til sammenligning

Afstemning

Er du bekymret for om mobilstråling er skadelig?

Hvad er SAR?

Hvad er SAR?

Når man måler hvor meget EMF stråling en mobiltelefon udsender, så måles der normalt i en såkaldt SAR værdi, hvilket er en forkortelse for Specific Absorption Rate. SAR måles i watt per kilogram (W/kg). SAR-værdien er udtryk for den effekt, som et område af kroppen på mellem 1 og 10 gram kropsvæv maksimalt modtager fra mobiltelefonen - altså i den mest ekstreme situation.

SAR-værdien varierer fra den ene mobiltelefonmodel til den anden. Generelt kan man sige, at jo lavere SAR-værdi en telefon har, des lavere effekt bliver man påvirket af. Det betyder at temperaturpåvirkningen bliver mindre.SAR test

I EU er SAR-grænseværdien 2.0 W/kg gennemsnitligt fordelt over 10 gram kropsvæv (fastsat af ICNIRP).

Udfordringer ved SAR-værdien

En lav SAR-værdi er ikke et udtryk for at telefonen er "sikker" at tale i, og derfor ingen garanti for at telefonen er ufarlig.

De mest kritiserede begrænsninger ved SAR-værdier. 

  • En mobiltelefons SAR-værdi vurderes ved hjælp af en kunstig laboratoriemodel af en meget stor og voksen mand på ca. 90 kg. (i praksis fyldes et plastikhoved som er større end 97% af befolkningens, med en opløsning af vand, salt og sukker. En tændt mobiltelefon placeres ved "øret" i 6 min. , hvorefter evt. temperaturændring måles i væsken)
  • Telefonen placeres i den afstand fra øret som producenten anviser i brugsanvisningen  - typisk (2-5 cm) Ulempen er dog at ingen i praksis holder mobilen 2-5 cm fra øret når de taler?
  • Jo lavere SAR, desto jo mindre udsættes brugeren for de termiske opvarmende effekter af mikrobølgestråling - ikke andre effekter som fx påvirkning  på nervebaner og risiko for oxidens stress i cellerne m.v.
  • Tager ikke højde for de ikke-termiske ROS (reaktiv oxygen syndrom) effekter som forbindes med DNA-skader.
  • SAR test tager ikke højde for cocktail-effekten når man eksponeres for mange forskellige typer EMF i løbet af dagen – fx Wifi, mobilmaster, mobiltelefoner etc.
  • Måling tager ikke højde for kvinder, børn eller prænatal eksponering

Er et lavt SAR niveau godt?
En lav SAR-værdi er ikke nødvendigvis udtryk for at telefonen er ”sikker” at tale i, og er derfor ingen garanti for at telefonen er ufarlig. Sendeforhold og afstand til mobilmaster lokalt har stor påvirkning på strålingsniveauet og er derfor svært at forudsige. En god antenneforbindelse – typisk i byerne - giver i reglen en lavere stråling, men sidder man i en bil eller bag tykke betonmurer, så skal mobilen skrue op for sendestyrken for at levere en tilfredsstillende forbindelse og lyd. Og så er man lige vidt, på samme måde som hvis man stod ude på landet langt fra en antenne. I byerne er strålingsintensiteten markant højere pga. mange flere master og mobiledevices. Fx kan man snildt være eksponeret af 8-20 forskellige Wifi netværk samtidigt i en opgang i et etagebyggeri.

 

Blandt de mobiltelefoner der har den højeste stråling, er bl.a. iPhone, HTC, Huawei – mens nogle Samsung mobiler har lavere EMF-udstråling. Se her strålingsniveauet på markedets mest populære mobiler
Læs mere

Tabel  Liste

Sorter faldende

Tabel  Liste

Sorter faldende