WHO - Verdens Sundheds Organisationen WHO (IARC) kategoriserer mobilstråling fra mobiltelefoner, mobilmaster og andre trådløse apparater, som muligt kræftfremkaldende for mennesker (kategori 2B) hvilket er det samme som blyholdig benzin, DDT og kloroform m.f.. Altså ting som man normalt ikke ønsker at have tæt på kroppen.
Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen en række enkle forholdsregler, man bør følge for at reducere eksponeringen fra mobiltelefoner:
Brug headset eller håndfri funktion med øresnegl ved samtale, eller brug højtalerfunktionen
Brug så vidt muligt SMS i stedet for samtale
Begræns varigheden af samtaler
Sov ikke med telefonen tæt ved hovedet
Begræns samtaler under dårlige sende/modtageforhold (kan ses på displayet) og i transportmidler
Dæk ikke telefonen til med sølvpapir eller lignende
Sammenlign telefoners SAR-værdi. Lavere SAR-værdi medfører lavere eksponering
Advarede i 2007 og 2011 om sundhedsrisici ved radiofrekvent stråling og anbefaler, at forsigtighedsprincippet gøres gældende, dvs. at der tages forskellige forholdsregler. Regeringer, teleindustrien og befolkningen opfordres til at reducere eksponeringerne, og det anbefales at grænseværdierne revurderes. ”Vi risikerer uoprettelige skader på mennesker og miljø ved at tolerere for kraftig stråling fra mobiltelefoner, trådløse netværk og højspændingsledninger”, Det fastslår rapporten. Se rapporten
Europarådet har i 2011 meldt ud, at radiofrekvent stråling udgør en sundhedstrussel, og at eksponeringerne af befolkningen bør reduceres. Europarådet opfordrer til, at specielt børn og unge beskyttes, og at der ikke bruges WiFi i skoler, men ledningsforbindelser. Se artikel
På den ene side siger hverken den danske Sundhedsstyrelsen eller Kræftens Bekæmpelse direkte, at det er sundhedsskadeligt at tale i mobiltelefon. Omvendt indikerer deres anbefalinger klart med ordlyden og manen til forsigtighed, at man bør tage sin forholdsregler og tage emnet alvorligt. Dertil henviser de til, at der stadigt er mangel på forskning, som giver et klart og entydigt svar på de mange uafklarede spørgsmål om bivirkninger ved mobilstråler. Dette ikke mindst i forhold til den eksplosive udvikling i forbruget og eksponeringen, som er sket siden forskningen starter for 10-15 år siden (Læs mere om udviklingen). Her tænkes specielt på risikoen ved langtidsbrug af mobiltelefoner, tablets, WIFI og andre trådløse apparater - både for voksne og specielt for børn, der optager 60% mere stråling end voksne. Det er et paradoks, man som forbruger selv skal tage stilling til, hvordan man skal forholde sig til mobilstråler, fordi myndighederne ikke tager klart stilling, men blot anviser til forsigtighedsprincippet og at begrænset brug? Måske er mobilstråling den næste "tobaks- eller asbestsag"?
Nye kritiske rapporter om sundhedsrisikoen kommer dagligt til, så måske er nye strengere anbefalinger på vej. Heldigvis kan du som forbruger gøre noget allerede nu for at beskytte dig og reducere strålingen.
Film: Neurolog, Læge og journalist, Sanjay Gupta, fra CNN- fortæller om seneste kritiske forskning vedr. mobilstråling.