Kurv - 0 Vare

Din indkøbskurv er tom.

Betalingskort
Dansk grænseværdi for mobilstråling topper
05/07/2016

Danmark ligger i top internationalt, når det gælder, hvor stor en stråling der tillades i forbindelse med mobiltelefoni.
I Danmark går grænsen for mobilstråling fra fremtidens mobilantenner, de såkaldte 3G-antenner, ved 10.000 milliwatt stråling pr. kvadratmeter. En gruppe forskere mener dette er optil 60.000 gange for højt!

 

Den kryptiske måleenhed dækker over, at den danske regering dermed fuldt udnytter de muligheder, der ligger i et EU-direktiv fra år 2000.

Men en af Danmarks førende stråleforskere og medlem af EU's særlige EU-udvalg for mobilstråling, lektor Sianette Kwee fra Aarhus Universitet, kritiserer de høje danske grænseværdier.

Biologisk effektGrænseværdier for mobilstråling

»Mange undersøgelser og forsøg har vist, at de biologiske effekter optræder ved meget lavere værdier,« siger den århusianske forsker.

Hun begrunder bl.a. kritikken med, at de internationale grænseværdier er fastsat ud fra en teknisk målemetode, der ikke skeler til strålingens biologiske virkning.

Samme melding kommer fra en af Sveriges førende forskere på området, professor Olla Johansson, leder af afdelingen for neurovidenskab på Karolinske Instituttet i Stockholm. Også Michael Kundi, professor ved Universität Wien i Østrig, har tidligere i Jyllands-Posten peget på, at de internationale grænseværdier er ubrugelige som en sundhedsmæssig målestok.

Rundt om i verden har myndighederne for længst ændret kurs som følge af ny forskning inden for området. I Kina og Rusland er grænseværdien i dag 100 gange mindre - 100 milliwatt - end i Danmark. Det samme er tilfældet i Italien. I Schweiz må strålingen maksimalt udgøre 95 milliwatt pr. kvadratmeter, og flere tyske byer har ligeledes indført strålingsgrænser langt under EU's øverste grænse.

Uvildig undersøgelse

Henry Galle Stech, områdeleder i IT- og Telestyrelsen og teknisk ekspert i den embedsmandsgruppe, der står bag regeringens kritiserede rapport om mobilstråling, erkender, at det bliver svært at bevise, at mobilstråling er ufarlig for mennesker. Til gengæld understreger han, at verdenssundhedsorganisationen WHO ikke forbinder risikoen for kræft med mobilstråling. (Red. Siden artiklen er skrevet, har WHO ændret sin klassificering til Kat. 2B Måske kræftfremkaldende)

»Men WHO siger, at der udmærket kan være andre effekter, og det er WHO ved at undersøge for øjeblikket,« lyder det fra telestyrelsens mand.

Kilde: Finans.dk

-------

Perspektiv:

De eksisterende grænseværdier for mobilstråling er mindst 50.000 - 60.000 gange for høje

2010: Seletun statement: I en videnskabelig publikation advarer 7 uafhængige forskerne fra USA, Sverige, Israel, Grækenland og Rusland direkte mod radiofrekvent stråling på baggrund af evidens for sundhedsskadelige virkninger. De appellerer til regeringer i hele verden om at tage drastiske forebyggende skridt. Forskerne fremhæver, at:
 
Folkesundheden er truet:
Der er brug for nye grænseværdier for radiofrekvent stråling. De eksisterende grænseværdier for mobilstråling er mindst 50.000 - 60.000 gange for høje (Red.: Mange landes grænseværdier for eksponering af hele kroppen er på 9 til 10 Watt/m2). Forskerne har fundet evidens for, at mange sundhedsskadelige bivirkninger kan opstå ved mobilstråling meget langt under grænseværdierne, fx kognitive skader, svækket immunforsvar og kræft. Forskerne anbefaler en ny grænseværdi på maksimum 0,00017 Watt/m2

Læs mere

-------------------------------------------------------------------

Beskyt du dig mod skadelig mobilstråling

Herunder ser du et udvalg af de anti-strålingsprodukter som RadiCover har udviklet specielt til at beskytte mennesker mod de skadelige mobilstråler.

Tablet covers Se Air Tube headsets                                Se mobilposer Se babyalarmpose  Se anti-strålingstæppe
Mobilcovers Tablet covers Air Tube headsets Mobilposer Babyalarmpose  Anti-strålingstæppe
 
 
 
 
 

Søg i nyheder
Afstemning

Er du bekymret om mobilstråler er skadelige