Kurv - 0 Vare

Din indkøbskurv er tom.

Betalingskort
Klar evidens for DNA-skader fundet
19/10/2017

Mobilstråling skader dna
National Toxicology Programme (NTP) er det officielle amerikanske institut, der vurderer miljøgifte for skadevirkninger - herunder kræftpotentiale.
I 2016 udførte de, til dato, verdens største (pris: $25 millioner!) og bedst-designet dyre-studie for at undersøge sammenhængen mellem stråling fra mobiltelefoner og kræftudvikling. 

 

NTP studiet
Forsøget udsatte rotter og mus af begge køn for langvarig fuldkrops bestråling af signaler fra hhv. GSM (dvs. præ-smartphone mobiltelefoner) samt smartphone (CDMA, den amerikanske udgave af 3G).
En kontrolgruppe blev holdt under identiske forhold, men uden bestråling, for at kunne sammenligne.

Rotterne i forsøget blev bestrålet 18 timer dagligt i ti minutters intervaller over en periode på 19 uger efter drægtighedens femte dag (dvs. at rotterne blev eksponeret fra livmoderen til fødsel og derefter).
Musene blev eksponeret efter samme mønster i 13 uger efter femte dagen fra fødsel.

Klar evidens for DNA-skader fundet
Dna-skader er en kendt markør for øget kræftrisiko:
”Oxidativt stress synes at være involveret i flere former for sygdomsudvikling, herunder kræftsygdomme, hjerte-kar-sygdomme og øjensygdomme.”

 Efter forsøget blev dyrene ofret og vævspøver undersøgt. Forskerne fandt betydeligt forøget forekomst af dna-skader i:

  • Frontallappen i hjernen på han-rotter ved begge strålings-typer (både ved ældre mobiltelefon og smartphone).
    Frontal-lappen er i mennesker den del af hjernen der styrer bevidste bevægelser og kognitive funktioner som planlægning,bedømmelse, beslutningsfærdighed, koncentrationsevne og selvkontrol.
  • Perifære leukocytter i hun-mus ved smartphone stråling.
    Perifære Leukocytter er immun-celler (hvide blodlegemer) der cirkulerer i blodet. 
  • Hippocampus centeret i hjernen på han-rotter ved smartphone stråling.
    Hippocampus er en del af det limbiske system og spiller en rolle i menneskets orienteringsevne og hukommelse og er blandt de første hjerneregioner hvor der ses ændringer i forbindelse med Alzheimers.

Mobilstrålings kræftpotentiale
I de rotter der blev langtids-bestrålet i to år, fandt forskerne hjernekræft af typen glioma (samt forstadier til denne) som udgør de fleste ondartede hjernetumorer og er den samme type hjernekræft der er fundet i epidemiologiske studier af mennesker med helt ned til gennemsnitlig 10 min. daglig mobilbrug over ti år.

Schwannoma, dvs. kræft i såkaldte schwann-celler blev — til forskernes store overraskelse — fundet i hjertet på rotterne. Schwann-celler findes også i menneskets hørenerve.
Fire epidemiologiske undersøgelser har forbundet mobilstråling med akustisk-neurom (en form for schwannoma). Akustisk neuroma er svulst på hørenerven og hæmmer den normale funktion af de nerver ansvarlige for hørelse og balance. Italienske retssager har afgjort at mobiltelefon-brug var skyld i akustisk-neurom i 3 forskellige tilfælde.
På et videnskabeligt seminar i 2016 om NTP forsøgets resultater udtalte NTP direktøren, Linda Birnbaum, at der ses en "smuk" [læs: usædvanligt tydelig] dosis-respons sammenhæng mellem bestrålingen og forekomsten af schwannoma.
En dosis-respons effekt betyder at effekten bliver mere tydelig eftersom eksponeringsintenstiteten øges (dvs. kraftigere stråling = højere forekomst af skadevirkning).

WHOs kræftklassifikation bør genvurderes
I 2011 klassificerede Verdenssundhedsorganisationens kræftforskningsagentur (IARC) radiofrekvent stråling (fra bl.a. mobiler, wi-fi, mobilmaster, babyalarmer o.lign.) som potentielt kræftfremkaldende i mennesker.
Flere forskere, heriblandt Dr. Anthony Miller, senior rådgiver i WHO IARC, mener, at NTP studiet betyde en opklassifikation til kategori 2a "sandsynligvis kræftfremkaldende" eller endda kategori 1, som er lig med "er kræftfremkaldende".

Se udtalelse fra Dr. Anthony Miller i videoen herunder

Kritik af NTP studiet
I Europa er den lovlige maksimum SAR-værdi på 2 W/kg. NTP studiets kritikere har påpeget at visse af de strålings-niveauer (SAR-niveauer) som dyrene blev udsat for under forsøget, er højere end hvad mennesker typisk vil udsættes for ved mobilbrug. 
MEN…
Den officielle måde at strålings-teste mobiltelefoner forudsætter en vis sikkerhedsafstand (op til 2½ cm) til hele kroppen og vil derfor undervurdere det egentlige strålingsniveau når mennesker f.eks. holder mobiltelefonen op til hovedet eller har den i en lomme, hvilket er et normalt brugsmønster.
OG…
En fransk regerings-undersøgelse testede populære mobiltelefoner med 0 cm afstand og fandt at 9 ud af 10 overskred de af fabrikanten angivne SAR-værdier med op til 3 gange.

Det betyder at NTP studiet udsatte forsøgsdyrene for absolut realistiske strålingsniveauer og bør derfor tages yderst alvorligt.

Hos RadiCover tager vi mobilstråling alvorligt, og tilbyder derfor en lang række anti-strålingsprodukter som netop reducerer og beskytter mod den skadelige mobilstråling. 
Se bl.a. vores mobilcovers som reducerer strålingen med op til 86%.

RadiCover - Mobilcovers med beskyttelse mod mobilstråler

 

Kilder & Referencer:
http://www.helbredssikker-telekommunikation.dk/nyheder/ntp-update-klar-evidens-for-dna-skader

http://www.saferemr.com/2016/05/national-toxicology-progam-finds-cell.html

https://ntp.niehs.nih.gov/about/org/bsc/meetings/docs/2016/june/videos.html

https://ntp.niehs.nih.gov/testing/types/genetic/invivo/mn/index.html

http://microwavenews.com/uk-study-points-acoustic-neuroma

https://youtu.be/m6Qs6mCvmZc?t=47m50s

https://ehtrust.org/cell-phone-radiation-scandal-french-government-data-...

http://www.sbwire.com/press-releases/major-canadian-study-finds-cell-pho...

http://microwavenews.com/news-center/rf-animal-cancer-promotion

http://www.nature.com/news/2004/041220/full/news041220-6.html

http://microwavenews.com/news-center/ntp-nyt

http://www.pandora-foundation.eu/downloads/pandora_docu_harvard-lecture-...

https://sundhedsstyrelsen.dk/publ/mer/2006/Antioxidanter_og_helbred2006.pdf

 
 
 
 
 

Søg i nyheder
Afstemning

Er du bekymret for om mobilstråling er skadelig?