Kurv - 0 Vare

Din indkøbskurv er tom.

Betalingskort
Schweizisk studie: Mobilstråling nedsætter hukommelsesevnen hos unge
10/08/2018

Nyt Schweizisk studie blandt unge påviste, at mobilstråling medførte negative effekt på hukommelsesevnen hos de unge. Der er derfor god grund til at tænke sig godt om, hvis man bruger sin mobiltelefon ved hovedet!

 

Et nyt studie fra Schweiz, publiceret i det peer-reviewed Journal Environmental Health Perspectives den 23 juli 2018, er udført af Swiss Tropical and Public Health Institute (Swiss TPH), med deltagelse af 700 Schweiziske unge, påviser, at mobilstråling medfører negative effekt på hukommelsesevnen. Der er derfor god grund til at tænke sig godt om, hvis man bruger sin mobiltelefon ved hovedet/øret!

Øget mængde af stråling årsagen
Den generlet øgede mængde og forbrug af trådløs teknologi som vi oplever i disse år, går hånd i hånd med forøget eksponering af elektromagnetisk stråling – i dagligt tale kaldet mobilstråling – i vores dagligdag.

Schweiziske forskere har studeret mobilstrålernes påvirkning på hjernen, hvilket er meget relevant da man jo oftest holder mobiltelefonen op til hovedet når man taler heri.

Stråling fra mobiltelefonen påvirker unges hukommelse negativtSådan påvirke hjernen
Studie konkluderer at eksponering af mobilstråling fra mobiltelefoner i en periode over bare ét år, kan have negativ effekt på udviklingen af den retoriske hukommelsesevne hos unge, hvilket igen bekræfter tidligere publicerede studier fra 2015. Den retoriske hukommelse er primært placeret i den højre side af hjernen, og i sammenhæng med udsættelse for elektromagnetisk stråling fra mobiltelefonen, var påvirkning mere udpræget hos de unge der holdte mobiletelefonen op til højre side af hovedet.

”Dette må i høj grad antyde at mobilstråler der bliver absorberet i hjernen er årsag til den observerede sammenhæng med nedsat hukommelsesevne.” Udtaler Martin Röösli, Head of Environmental Exposures fra Health at Swiss TPH.

Andre typer anvendelse af trådløs kommunikation som fx. Sms, spil og søgning på Internettet, havde kun marginal påvirkning på hjernen hukommelsesevne. Dermed kan det også udelukkes at forskellen skyldes adfærd, men derimod er relateret til strålingen.

Verdens første epidemiologiske studie på unge
Cohorte studiet, der blev udført i en periode på 1 år, studerede sammenhængen mellem eksponeringen af mobilstråling og udviklingen af hukommelsesevnen blandt de 700 deltagende unge i alderen 12-17 år i bynære og landlige områder i Schweiz. Studiet der er en opfølgning på et tidligere studie med dobbelt så stor population – er kombineret med ny indsigt i hvordan mobilstrålerne absorberes i unges hjerner, under forskellige typer brug af trådløse apparater. Det er samtidigt verdens første epidemiologiske studie der vurderer mængden af absorberet mobilstråling hos unge.

Kilder og finansiering
Studier blev udført af Swiss TPH i samarbejde med EU projektet GERoNiMO, som arbejder på at øge vores viden om hvordan og hvor meget mobilstråling påvirker vores helbred. Studiet er finansieret af European Community's Seventh Framework Programme og Swiss National Science Foundation (SNSF).


Se hele studiet her i Journal Environmental Health Perspectives
Se artikel om studie hos Swiss TPH her

 

 
 
 
 
 

Søg i nyheder
Afstemning

Er du bekymret for om mobilstråling er skadelig?