Hvad er 5G?

5G er en forkortelse for 5. generation mobilnetværk. Denne nye netværksteknologi giver mulighed for større kapacitet, højere hastighed, mere IT-sikkerhed og minimal responstid på overførsel af data (lav latency). Dette gør det muligt at udnytte nye digitale teknologier stort set overalt i samfundet – fra automatisering af produktionsprocesser, robotteknologi, telesundhed og førerløse biler til virtual & augmented reality, 8K TV og mange andre datatunge online-oplevelser. 3G netværket havde en responstid på 100 millisekunder, 4G er omkring 30 millisekunder og 5G vil blive så lidt som 1 millisekund.

5G er den næste generation af mobilsignaler

Den nye teknologi kommer til at betyde endnu hurtigere internet og giver muligheden for, at mange flere enheder kan være koblet på samtidig. I modsætning til 3G og 4G, der er det net, vi bruger i dag, når vi taler i mobiltelefon eller surfer på mobilen, så bruger 5G nogle højere frekvenser. Hvor 3G og 4G har brugt nogenlunde det samme frekvensområde på mellem 800 og 2600 MHz, sender 5G-masterne på de to meget høje frekvenser 3,6 GHz og 26 GHz.

Ovenstående beskrivelse fra Energistyrelsens hjemmeside lyder jo ganske uskyldig og tilsyneladende ikke noget, der kan få folk op af sofaen. Tværtimod. Men er der noget Energistyrelsen glemmer at inkludere i deres beskrivelse?

Er der en bagside af medaljen?
Hvor reklamerne for 5G fortæller meget om, hvor berigende det bliver, at vi i fremtiden kan downloade på sekunder i stedet for minutter, streame film i 4K og video-chatte i HD uden hakken og afbrydelser, samt game med vennerne i konsol-kvalitet, selvom du sidder i bussen på vej til skole, lige så lidt fortæller de om, hvordan det også vil påvirke vores verden.

Når man læser både politikernes og mobilselskabers propaganda tekster om, hvor vigtigt 5G er for Danmarks fremtid og hvilke fantastiske og uanede muligheder denne teknologi åbner for både befolkningen, virksomheder og organisationer, lyder det ganske lovende. Men er det nu også det – eller er der en bagside af medaljen? (meget mere herom senere)

Mobilantenne i hver 2. gadelampe – og cocktaileffekt
4G var fundamentet for Internet of Things (IoT), hvor millioner af maskiner, sensorer, gadgets og andre enheder allerede i dag taler sammen via mobilnetværket, 5G vil gøre IoT til noget de fleste borgere vil komme i berøring med. Årsagen er, at det er trådløst, hurtigt, stabilt, sikkert, effektivt og lige rundt om hjørnet. Og netop det sidste bør man som almindelig borger bide mærke i. I de kommende 5-6 år som udrulningen vil tage, vil antallet af mobilantenner mangedobles. Dette er en forudsætning for at 5G kan fungere efter hensigten. Netværket vil blive meget finmasket, da rækkevidden af en 5G antenne pga. bølgelængden, er meget kort. Et scenarie hvor der vil være en mobilantenne i hver 2. gadelampe vil derfor ikke være usandsynlig. Dertil kommer de eksisterende mobilantenner og virksomheders-, private, og offentlige WIFI netværk – og selvfølgeligt de efterhånden +15 trådløse apparater og devices som er i en gennemsnitslig dansk husstand. Alt dette sammenlagt giver en meget kraftig cocktaileffekt, som ingen myndigheder har overblikket over hvordan påvirker mennesker, dyr og naturen – hverken på den korte eller lange bane.

Faktum er, at mobilstråling kan gå igennem mure og vinduer. Derfor rammes vi hele tiden af mobilstråling fra alle de trådløse sendere, der er omkring os. Når mobilstråler rammer kroppen, trænger de ind i den. Omfattende forskning peger på, at mobilstråling blandt andet kan forårsage: Stress, hovedpine, koncentrationsbesvær, adfærds- forstyrrelser, træthed, søvnproblemer, tinnitus, hjerterytmeforstyrrelser, hudirritationer, svækket immunsystem, nedsat fertilitet, celle- og DNA-skader og kræft. Fostre, børn og unge menes at være særligt sårbare i forhold til mobilstråling.

Elektromagnetisk stråling brugt til usynlig krigsførelse 
Israelske forskere har afsløret, at det er de samme elektromagnetiske frekvenser, der skal holde styr på menneskemængder ved at skabe smerter og brændende fornemmelser på huden, som danner grundlaget for netop 5G. Både USA, Kina og Rusland anvender de elektromagnetiske frekvenser som militærvåben. Så sent som i 2016 blev en række amerikanske diplomater og deres familier i Cuba pludseligt ramt af en hovedpine-epidemi. Flere af dem fortalte, at de havde hørt en høj tone, og at de siden have oplevet kvalme, migræne, svimmelhed, træthed, søvn- og høreproblemer.

Flere læger og forskere er nu enige om, at de amerikanske ambassadefolk og deres familier har været udsat for et mikrobølgeangreb, som har resulteret i varige hjerneskader, skriver New York Times. En række forskere, der undersøgte 24 af diplomaterne med den pludselige hovedpine, slog i en rapport fast, at de var blevet udsat for en slags lydangreb, og at der var flere symptomer på hjerneskader.

Nu fortæller hovedforfatteren bag rapporten og leder af Center for Brain Injury and Repair på University of Pennsylvania i USA, Douglas H. Smith, til New York Times, at det mest sandsynlige er, at diplomaterne har været udsat for et angreb med højintense mikrobølger. »Alle var skeptiske omkring det (forklaringen med højintense mikrobølger, red.) i første omgang, men nu er alle enige om, at der er noget om det,« fortæller han ifølge New York Times.

Forældede grænseværdier er en trussel mod sundheden
Udfordringen med 5G udrulningen er, at man – heller ikke denne gang – har lavet tilstrækkelig forskning i de eventuelle bivirkninger ved den øgede mængde af strålingen. WHO, ICNIRP (The International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) og en lang række internationale forskere er meget uenige, og det mest skræmmende er, at man til stadighed udelukkende baserer sin vurdering af påvirkningen på mennesker, på grundlag af en grænseværdi der blev besluttet på baggrund af en militærstandard tilbage i 1970´erne. Denne vurderede udelukkende på den varmeforøgelse der sker i vævet. Med andre ord tager de nuværende grænseværdier ikke højde for strålernes påvirkning af kroppens celler. Det svarer til, at man vurderer solens stråler som skadelige på baggrund af den varme den tilfører til kroppen, og ikke kigger på UV-strålernes påvirkning på hudcellerne. Store forsknings- og testforsøg i USA og Italien, har påvist en klar sammenhæng mellem netop stråling og negativ påvirkning af cellerne hos rotter og mus, som har en cellestruktur som er meget identisk med menneskets.

Beskyttelse og sund fornuft
For rigtigt mange mennesker er 5G forbundet med store bekymringer for deres helbred. Op imod 10% af befolkningen i EU lider af EHS (overfølsomhed overfor elektromagnetisk stråling/mobilstråling) og tallet vokser løbende. Det kan derfor være en god idé at tage sine forbehold og beskytte sig mest muligt mod de skadelige stråler. RadiCover er leveringsdygtige i gennemtestede anti-strålingsprodukter til mobile devices som mobiltelefoner, iPads/tablets, babyalarmer og bærbare PC´ere – inkl. 5G devices. Disse produkter kan reducere om til 86% af strålerne i, at ramme kroppen når man bruger dem. Ud over anti-strålingsprodukter, anbefaler vi også at kigge på de 10-gratis-gode-råd, som findes på RadiCovers hjemmeside ift. at reducere mobilstråling i hverdagen.