En svensk forskergruppe med mobilstrålings-specialisten Olle Johansson i spidsen, har gentaget de fem Nordjyske skolepigers populære karseforsøg, der gik verden rundt i 2013.

 

Karseforsøget gik i sin tid ud på, at pigerne satte seks bakker karsefrø ind i et rum uden stråling, og seks bakker ind i et andet rum ved siden af to routere, der cirka havde samme type stråling som en almindelig mobil.

Karsefrø døde af mobilstråling...

Det viste sig, efter 12 dage med observering, måling og vejning, at karsefrøene ved siden af routeren ikke var vokset, og nogle af karsefrøene endda var døde.

Nu har den svenske forskergruppe gentaget forsøget med samme resultat. Olle Johansson, der leder forsøget forklarer at forsøget og resultaterne først bliver offentliggjort i en rapport i 2015, men at han allerede nu kan afsløre dramatiske resultater.

- "Til vores store overraskelse, så kan vi genkende samme billede som pigernes. Vi var meget omhyggelige og gjorde vores bedste. Vi prøvede at bytte om på karsen med/uden stråling, og strålingen havde en ekstrem effekt på karsen, så snart den blev udsat for det", fortæller forskeren.

Ifølge Olle Johansson, er han bekymret, men også skræmt over, hvordan elektromagnetisk stråling kan påvirke naturen, dyr og mennesket i fremtiden.

Hvad kan resultatet betyde for mennesker?

For hver dag bliver jeg mere og mere bekymret i takt med, at flere og flere forsøg viser samme resultater. Man har blandt andet lavet forsøg med myrer, som flytter deres æg og hjem, hvis de bliver udsat for stråling, og laver området til et toilet i stedet, men det er jo ikke let for mennesker.

- Uanset hvor vi mennesker befinder os bliver vi udsat for konstant stråling, som er umuligt at bevæge sig væk fra. Ser man på menneskelige studier, så kan stråling påvirke hjernen.

Politikere og myndigheder gør ikke noget?

Derfor overrasker det lektoren mest, at folk ikke tager disse forsøg seriøst nok. Her tænker han på blandt andet på politikere og myndigheder.

- De burde arbejde for befolkningen. Hvor mange gange skal disse forsøg laves, før nogle lytter og tror på det? Ingen gør noget, og det er skræmmende, mener han.

Olle Johansson bedste råd til befolkningen er at undgå stråling fra mobiler og andet teknisk udstyr om natten.

- Mange studier viser, hvordan stråling påvirker søvnkvaliteten. Det er et stort problem, som man bør tage seriøst.